34,3218$% -0.19
36,6331€% -0.67
44,2212£% -0.57
2.890,61%-2,61
2.618,92%-2,45
9.276,78%1,00
Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, asrın felaketiyle yerler bir olan Kahramanmaraş’ın yeninden inşası için çok net konuştu. Kaçamaz: “Gündelik planların ve pansumanların işe yaramadığını, yaramayacağını biliyoruz. Artık bu şehir planlanırken; bu şehrin 100 yıllık, 200 yıllık planlamalarının yapılması gerekiyor” dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depremler nedeniyle Kahramanmaraş’ın neredeyse 3’te 1’i yok olurken; diğer taraftan enkaz kaldırılma çalışmaları devam ediyor. Barınma, konaklama, ev ve işyerlerindeki eşyaların tahliye edilmesiyle oluşan depo sorunu konuşulurken şehrin idarecileri de sivil toplum kurumlarını bir araya toplayarak Kahramanmaraş’ın yeniden inşasını tartışıyor. Deprem nedeniyle yıkılan binaların nereye yapılacağı konusunda mimarlar, mühendisler, şehir plancılarından oluşan il koordinasyon kurulu basın toplantısı düzenledi.
Heyet adına basın açıklaması yapan Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Kahramanmaraş’ta şu anda 60 bin konut, 18 bin civarı iş yeri ihtiyacı bulunduğunu belirterek ortak akılla şehrin hızlı bir şekilde kurulacağını söyledi.
Kaçamaz’ın konuşmasından satır başları şöyle:
6 Şubat günü bin yılın büyük afetini yaşadık. Kahramanmaraş merkezli yaşanan bu büyük depremde 10 il etkilendi. Biz odalar olarak ‘şunları dedik, bunları dedik’ tartışmalarına girmek istemiyoruz. Kahramanmaraş’ın hızlıca kalkınması gerektiğini, iyi bir planının olması gerektiğini dile getireceğiz. Kahramanmaraş’ta şu anda 60 bin konut, 18 bin civarı iş yeri ihtiyacı bulunmakta. Biz bunları artık şehrimizde yeniden yapılanmasına, şehrin yeniden inşası konusunda fikir vermek istiyoruz. Bu yaşanan afetten ders çıkarmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz.
“Halkın bir bütün olması gerekiyor”
Kahramanmaraş olarak STK’lar, esnaf odaları, ticaret odaları ile halkın bir bütün olması gerekiyor. Artık burada siyasetin kalkması, bütün siyasi parti liderlerinin partilerini bir kenara bırakıp şehri için aynı masada artık konuşuyor olmamız gerekiyor. Bu afette teknik anlamda personellerin ne kadar önemli olduğunu, teknik ekipmanların ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Şu an biz artık şehrimiz için ne yapılabilir konusunu tartışmak istiyoruz. Bununla ilgili bakanlıklarla görüşüyoruz ve valilik bünyesinde şehir ile ilgili bir toplantı oldu. Burada yeni imar yerleri, yeni yerleşim yerleri tartışıldı ve konuşuldu. Bu konularla ilgili bizim de fikrimiz var tabi ki. Bu şehir hepimizin ve bu şehrin imarını yaşamını tekrardan hep birlikte ayağa kaldıracağız. Burada önceliğimiz barınma alanları ve ticaretin devam etmesi gerektiği. Burada ticareti hızlı bir şekilde devam ettirilmeli ve Kahramanmaraş gerçekten tekstilde, çelikte, mutfak eşyalarında ve bir sürü sayamadığım alanlarda en önlerde gelen şehirdir.
Şehrimizi yeniden kurarken gündelik değil asırlık plan yapılmalı!
Bu afette şehrimizin üçte biri yok oldu, bunu hepimiz gördük ve yaşadık. Artık bu şehir planlanırken, bu şehrin 100 yıllık 200 yıllık planlamalarının yapılması gerekiyor. Gündelik planların ve pansumanların işe yaramadığı, yaramayacağını biliyoruz. Bu saatten sonra herkesin konuşabileceği, herkesin fikir sunabileceği ve şehri nasıl ayağa kaldırabileceğimizin konuşulması gerekiyor. Biliyorsunuz Tomsuklu, Gaffarlı, Önsen gibi yerlerde toplu konut alanları konuşuluyor. Bizim burada şöyle bir önerimiz var: Biz, bu afetten ders çıkartmalıyız ve şehrin merkezini kesinlikle kaybetmemeliyiz.
“Konut stokunu çözme imkanımız var”
Şehrin merkezini kaybetmeden odak noktası bura alınıp, şehir öyle büyümeye devam etmeli. Bizim konut ihtiyacını kentsel dönüşümü Mağaralı, Serintepe, Yörük Selim, Kuyucak, Saçaklızade gibi eski mahallelerimizi ada haline getirip, planlamasını hızlı bir şekilde bitirip planlamasını ona göre yapıp 1 veya 2 katlı binalar yapıp buralarda konut stokunu çözme imkanımız var. Bunu kesinlikle değerlendirip, bu konuda insanlara baskı yapmamız gerekiyor. Eski mahallelerimizde eski yapılar yenilenecek hem de şehir planlamamız daha düzenli hale getirilecek ve merkezden de uzaklaşmış olmayacağız. Bu konuyu Kahramanmaraş olarak tek ses olup burada ciddi baskı oluşturmamız gerekiyor. Bu şehir planlamasını kişisel hırsları bir kenara bırakıp artık bu noktada ortaklaşmamız gerektiğini söylemek istiyorum. Bu yıkık şehri yeniden ayağa kaldıracak olanlar yine bizleriz. Yine biz bize kalacağız. Bunları çok iyi düşünmeliyiz, çok iyi tartışmalıyız.
“Kültürel mirasımızı korumamız lazım”
Bizler çocuklarımıza, eşimize, dostumuza, iyi bir miras, iyi bir şehir bırakmalıyız. Bununla ilgili bizim genel olarak önerimiz; bu işi iyi bilen teknik bir ekibin gelmesi, başka şehirlerde planlama yapmış insanların gelip buradaki yerel mimar, mühendis, esnaf, yazar gibi insanlarla görüşüp bilgi almalı. Çünkü şehir planlanırken; konutlar nereye, işyeri nereye yapılacak diye bir planlama olmayacak. Olmaması lazım. Kültürel mirasımızı korumamız lazım. Ticari akslarımızı belirlememiz lazım. Tarihsel aksları belirlememiz lazım. Bunlarla ilgili gelen teknik ekiplerin, hocaların şehirde ciddi çalışmalar yapması lazım. Kamuoyu oluşturması lazım. sizleri dinlemesi lazım. Bizleri dinlemesi lazım. Bizim burada İl Koordinasyon Kurulu olarak görevimiz gelen arkadaşlara danışmanlık yapmaktır.
“Şehri hızlıca ayağa kaldırmamız gerekiyor”
Biz burada işi bilen arkadaşlara verip; buradaki şehir planlamacısı arkadaşlarla birlikte işte zeminini Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan destek alarak katları yada tasarımları bizden İnşaat Mühendisleri Odası’ndan danışmanlık alarak şehrimizi artık kendimiz planlamalıyız. Bununla ilgili zeminin oluştuğunu biz burada 2 gün önce yapılan toplantıda gördük. Yani burada artık şehri birlikte kuracağımızı hissettik. Bu oluşmuş hissi olgunlaştırmak artık bizlerin ve Bakanlığın elinde. Biz, burada şehir olarak Bakanlık ile birlikte çalışıp şehri hızlıca ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bununla ilgili de burada kentsel dönüşümle ilgili özel müteşebbisler devreye girebilir. Devlet TOKİ’lerin bir kısmına Önsen’de başlayabilir. İşadamlarımızın Tomsuklu’da çalışanları için düzenli barınma imkanları için çalışmaları var. İyi bir koordinasyon ve ortak akılla bu şehri hızlı bir şekilde ayağa kaldırabiliriz. Gelecek nesillere güzel bir miras bırakma şansımız var.
Hamburg Türk Basın Birliği Deprem Bölgesinde
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.