34,3218$% -0.19
36,6331€% -0.67
44,2212£% -0.57
2.890,61%-2,61
2.618,92%-2,45
9.276,78%1,00
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, 2025 yılı bütçe görüşmeleri çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş’ın acil tarım ihtiyaçlarını ve sorunlarını gündeme taşıyarak önemli açıklamalarda bulundu.
Su kaynaklarının verimli kullanımı, çiftçilerin ekonomik zorlukları ve tarımsal destekler üzerine vurgu yapan Karakoç Dora, Kahramanmaraş’ın tarımsal üretimde sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için gereksinim duyduğu projeleri tek tek sıraladı.
Karakoç Dora, yaptığı konuşmada, “Vakit, asrın felaketinden günümüze, yaşam mücadelesi veren hemşerilerimiz için, yatırım vaktidir.
Su, insanlık ve tüm canlılar için alternatifi bulunmayan bir kaynaktır, dolayısıyla su ve su yönetimi meselesi; insan ihtiyaçlarının sınırsızlığı ve kaynakların kıtlığı hakikati karşısında hayati önem taşımaktadır. Su zengini olmayan ülkemizin esasında bir tarım ülkesi olması ve Türk milletinin varlık hüviyeti olan Anadolu’nun bir tarımsal üretim merkezi olması karşısında su kullanımı, su yatırımları ve sürdürülebilir su yönetimi anlayışının dikkatle planlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren; milli çıkarlarımızı gözeten, milletimizin ihtiyaçlarını ve tarımsal üretimde ihracat hacmimizin artışını önceliklendiren politikalar üretilmesi gerekmektedir.
Verimli toprakları ve iklimiyle tarımsal ürün çeşitliliği yüksek olan ilimizde su kullanımına dair projelere yapılacak yatırım, büyük önem taşımaktadır. Kahramanmaraş Narlı ve Pazarcık ovalarını kapsayan basınçlı su tesisi ihalesi ile Narlı ovasında bulunan Şireşanlı sulama projesinin 2025 yılında tamamlanması bölgesel ve ülke çapında tarımsal kalkınma hedeflerine katkıda bulunacaktır.
Hemşerilerimizin içme suyu, Ayvalı barajından temin edilmekte olup 1 buçuk milyon nüfusa sahip bir büyükşehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Ayvalı Barajı, hem içme suyu ihtiyacını hem de tarımsal arazilerin sulanmasına duyulan ihtiyacı karşılamak için yeterli debiye sahip değildir. Sulama ihtiyacı Ayvalı Barajından sağlanan 16 bin dekarlık arazinin kaderine terk edilmesi beklenmemelidir.
Kartalkaya Barajı’ndan sulama yapan çiftçilerimiz, imkanlar bakımından yaşanan güçlüklerle karşı karşıyadır. Bilinmelidir ki tarlalara yalnızca tohum değil; hayaller, umutlar ve emekler de ekilmektedir. Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin emeği, emanetimiz; umudumuz ata toprağımız; hayalimiz, kayıplarımızın ardından inşa edebildiğimiz yarınlarımızdır. Alın teriyle helal rızkın peşinde koşan ve emeğinin başında sabırla bekleyen çiftçilerimize bir yarından bahsedebilmek için sulama ihtiyacı olan arazilerimize su desteği sağlanmalı; Ayvalı ve Kartalkaya Barajlarını besleyecek alternatif su kaynakları, hayata geçirilmelidir. Bunun yanında tarımsal üretime destek sağlayan personelin sayısının ve niteliğinin artması; Kahramanmaraşlı personelimizin omuzlarından büyük bir yükü alacaktır.
Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bağlı sulama birlikleri 2023yılında su dönüm parasını deprem bölgesi olduğundan yarı fiyatını almıştı, bu uygulamanın uzatılmasını ve su dönüm parasında indirime gidilmesi hususunun çiftçilerimizi artan maliyet ağırlığından kurtarmak için devam etmesini istiyoruz.
İlaveten; Türkiye Tarım Kredi Kooperatifinin ve Ziraat Bankasının bitkisel üretimi desteklemek için verdiği süspansiyonlu %100 faiz indirimli destek kredilerinin limitlerinin 300 binden bir milyona çıkarmak elzem bir durum haline gelmiştir. Üretimdeki artan maliyetler göz önüne alındığında 300 bin çiftçilerimizin üretim maliyetinin çok azını karşılar duruma gelmiştir.
Deprem bölgesinde üretimi teşvik ve arttırılması için Bakanlık tarafından çiftçilerimize verilen %50 hibeli soya tohumunun yanında bu desteğin arttırılması ve sadece soya tohumu ile sınırlı kalmayıp hayvansal üretimde kullanılan silajlık mısır tohumu desteğinin de verilmesi, seralarda büyük bir maliyet olan fide desteği sağlanması ve birim alandan maksimum verim için damlama gübreleri desteği sağlanması çiftçilerimizi yeniden ayağa kaldırmak için kaçınılmaz hale gelmiştir.
Çiftçilerimiz üretimi arttırmak için tarlalarındaki kuyuları çalıştırıyorlar ve elektrik faturalarının aylık ödenmesi çiftçilerimizi zor durumda bırakmaktadır.
Elektrik faturalarının çiftçilerimizin alın teriyle ve büyük emekle yetiştirdiği mahsulünü satınca tek seferde ödemesi konusu; üretimi arttırmak adına ve çiftçilerimize destek olma konusunda önemli bir adım olacaktır.
Endüstriyel Kenevirin Ülkemizde legal olarak 20 ilde yetiştirilmesine izin verilmiştir. Bu 20 ilin yanına Kahramanmaraş’ın da eklenmesi şehrimizdeki tarımsal faaliyetlere alternatif olarak çiftçi ekonomisini arttıracaktır.
Kahramanmaraş’ta Tarım arazilerinde taban suyu yüksek olan tarlalarda drenaj ölçüm çalışmaları yapılması ve projendirilmesi, projeye uygun tüm tarım arazilerinin alt yapı çalışmalarının yapılması tarım arazilerinin birim alandaki verimini arttırmak için projenin hayata geçirilmesi hem çiftçilerimiz hem de ülke tarımı için önemli bir sorununun çözüme kavuşmasını sağlayacaktır.
Vakit, Kahramanmaraş için bereketiyle gelen suyun; emekle gelen umudun; tarlaya ekilen tohumla hayat bulan toprağın vaktidir. Vakit, Kahramanmaraşlı çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almalarının; döktüğü alın terinin hakkının ödenmesi, gözyaşlarının dinmesinin vaktidir. Vakit, asrın felaketinden günümüze, yaşam mücadelesi veren hemşerilerimiz için, yatırım vaktidir.” Dedi.
Karatutlu’tan stadyum çağrısı: Bu şehre bir ‘Yusuf Dikeç Stadyumu’ yapılmalıdır
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.