34,3218$% -0.19
36,6331€% -0.67
44,2212£% -0.57
2.890,61%-2,61
2.618,92%-2,45
9.276,78%1,00
Kahramanmaraş Barosuna kayıtlı Avukat Aslı Kaptanoğlu, boşanma davaları ile ilgili açıklama yaptı. Kaptanoğlu, 9 maddede neler yapılması gerektiğini anlattı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de evlenme oranları düştü, boşanmalarda ise artış olması en çok onların işlerin zorlaştırdı. Kimi üstlendiği davadan ötürü yaralandı, hatta yaşamını yitirdi. Ama onlar yılmadan sağlıklı bir evlilik gibi sağlıklı bir boşanmayı da sürece koyan kişiler olarak tarihe geçiyor. Bu kadar gündemde olan bir konu için de uzman boşanma avukatı Aslı Kaptanoğlun’dan en merak edilenleri, en sık sorulan soruların cevabını aldık
EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLAR
1- Boşanma Davası Açmak İstiyorum, Haksız Çıkar Mıyım?
Çekişmeli boşanmada kusur çok önemlidir. Davayı açan eşin kusuru daha fazla ise diğer taraf davanın reddedilmesini talep edebilir. Bunun için diğer tarafın daha kusurlu olduğunu ispat etmelidir. Önemli olan davada tarafların iddialarını hukuka uygun delillerle ispatlamasıdır. Örneğin aldatmaya dayalı boşanma davası açmak isterseniz zinanın ispatlanması durumunda mahkeme boşanmaya karar vermek durumundadır ve davalı eş tam kusurlu olur.
2- Kaç tür boşanma davası vardır?
İki tür boşanma davası vardır; birincisi anlaşmalı, ikincisi ise çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanmada eşler boşanma konusunda ve boşanmanın ayrıntıları konusunda anlaştıkları taktirde mahkeme boşanmaya karar verecektir. Anlaşmalı boşanma davası tek celsede sona erer. Çekişmeli boşanma davası ise boşanma, nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet konularında veya konulardan birinde tarafların uzlaşamaması halinde açılan davadır.
3-Eşim Boşanmak İstemiyor Fakat Ben Boşanmak İstiyorum Ne Olacak?
Eşlerden birisi boşanmayı istiyor ve diğeri istemiyorsa açılacak dava çekişmeli boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanma davasında mahkemeye sunulan somut boşanma sebebini, boşanmak isteyen davacı eş ispat etmek durumundadır.
4-Boşanma davasında eşlerin kusuru neye göre değerlendirilir?
Boşanma davasında kusur belirleme işlemi tarafların ileri sürdüğü deliller kapsamında yapılacaktır. Tanık beyanı boşanmada kusur belirlemesi için çok önemlidir. Bunun haricinde hukuka uygun her türlü delil burada yararlı olacaktır.
5-Boşanmada tanıklar nasıl belirlenir?
Boşanmalarda tanık göstermek için belirli bir sayı olmamaktadır. Aile fertleri ya da arkadaşlardan tanık gösterilebilir. Burada önemli olan nokta, eşlerin boşanma sebebi olarak gösterdiği olaylara tarafların dinlenilmesini istediği tanıkların şahit olmalarıdır.
7-Boşanma davasında kimler nafaka alabilir?
Hükmedilecek nafaka, tarafların sosyal ve ekonomik şartlarına uygun olmalıdır. Düşük gelire sahip ya da geliri olmayan kişiler, işsiz kişiler geçici işlerde çalışan düzenli bir işi ve geliri olmayan eşler yoksulluk nafakası alabilirler.
8-Nafaka Ödenmezse Cezası Nedir ?
Nafaka borçlusu, her ay düzenli bir şekilde nafakasını ödemekle yükümlüdür. Burada nafaka zamanında ödenmezse alacaklı olan kişi icra yoluyla nafakanın tahsilini yapabilir. Nafaka ödememenin cezası ise, 3 aylık tazyik hapsi olmaktadır.
9-Boşanma Sürecinde Avukatın Önemi Nedir
Avukatın, tarafların en iyi şekilde temsilinde ve tüm haklarının sonuna kadar kullanılmasında büyük önemi bulunmaktadır. Özellikle çocuklu bireyler için velayet alımı, mal paylaşımı veya nafaka gibi hakların en iyi şekilde sağlanması tamamen avukatların görevleri arasında yer almaktadır. Sürecin daha hızlı ilerlemesi ve hukuki hakların en verimli şekilde savunulması için avukatın davaya müdahil olması her zaman faydalıdır. Aksi halde kişilerin hak kaybıyla karşılaşması kaçınılmazdır.
Şeffaf Yönetim Hızlı Kalkınmanın Anahtarı
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.