Tekerek: 6 Şubat Depremin Üzerinden 6 Ay Geçti, Hâlâ Orta Hasarlı Binalar Yıkılacak Mı? Onu tartışıyoruz
İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Süleyman Tekerek, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 6 ay geçtiğini; ancak yöneticilerin hâlâ orta hasarlı binaların yıkılıp yıkılmayacağını tartıştıklarını söyledi.
Başkan Tekerek, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada; “Yaşadığımız afeti tedbirsizlikleri ve beceriksizlikleri nedeniyle felakete dönüştüren iktidar, depremin üzerinden koskoca 6 ay geçmesine rağmen orta hasarlı binaların ne olacağı, kalıcı konutların nasıl nereye yapılacağı konusunda. Bir türlü kafa karışıklıklarını önleyemedi. 500 bin TL hibe 500 bin ile 800 bin TL arası kredi imkânı sağlayacaklarını duyurduklarında betonun metreküp fiyatı 1100 TL, mazotun litresi 22 TL idi. Bugün betonun metreküp fiyatı 2250 TL, mazotun litresi ise 39 TL olmuştur” dedi.
İYİ Parti olarak vatandaşların haklarının yakın takipçisi ve halkın mağdur olmaması için mevcut yönetimi uyarmaya devam edeceklerini belirten Tekerek, şu açıklamalarda bulundu: “Bu şartlar altında konutların maliyeti 3 milyon TL’ye yaklaşmıştır ve enflasyon oranında da artış ile birlikte mağdur vatandaşlarımızın bütçesini oldukça zorlayacaktır. Buna göre hibe miktarının artırılması ve borç miktarının azaltılması gerekmektedir. Derhal yerinde dönüşüm kararı alınmalı ve aynı binalar ve işyerleri eski yerlerine TOKİ tarafından depreme dayanıklı bir şekilde yapılmalı ve hak sahiplerine verilmelidir. Böylece hak kaybının önüne geçilecek, hukuki anlaşmazlıkların olması engellenecek ve vatandaşımız eski hayatına devam edebilecektir. Birden fazla evi olan vatandaşlarımızın da ev sayısı kadar hak sahibi olması gerekmektedir. Bu insanlar bu evleri vergisini ödedikleri helal kazançları ile elde etmişlerdir. Bununla birlikte, TOKİ’lerin yapımına da bir yandan devam edilmelidir. Çünkü şehrimizin depremden önce de yeni konutlara ihtiyacı vardı. Ancak, TOKİ’lerden konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın ikametine en yakın TOKİ’den konut alması bir ihtiyaç bir zorunluluktur. Mevcut TOKİ alanları, şehirle bağlantısı olmayan, uydu kentler gibi Karacasu Karşıyaka, Karacasu Karataş ve Gaffarlı vb bölgelerine yapılmaktadır. Bunun için de Gazi Kışlasında yaklaşık 956 dekar alana 10 bin konutluk TOKİ inşa edilmesini ve şehir merkezinde yaşarken evi yıkılan vatandaşlarımızın bu TOKİ’lerden konut sahibi edilmesini teklif ediyoruz.”