Prof. Özge: “Erken Tanı ve Doğru Tedavi Hayat Kurtarır”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Prof. Dr. Aynur Özge, “Alzheimer, insanın kendi normallerinin dışında yani artık alışkanlık olmuş unutkanlığın dışında başka şeyleri unutması ve idrak yeteneğinin azalmasıdır. Unutkanlık normal seyrinin dışına çıkmış ve artık şiddeti artmışsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge oldu. Moderatörlüğünü Dr. Mehmet Yılmaz’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda demans hastalığının belirtileri, tedavi yöntemi ve Alzheimer hastası ile yaşamak gibi pek çok konu masaya yatırıldı.
İlk Aşama Hatalığı Kabullenmektir
Düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Aynur Özge, “İnsan hayatı boyunca birçok şey yaşar ancak her şeyi hatırlaması mümkün değildir. Bazı önemli anları hafızasına kaydeder ancak onlar bile zamanla unutulmaya yüz tutar. İnsan beyni özellikle mutlu ve üzgün olduğu anları daha az unutur. Demans ise insan hafızasının tahrip olmasıdır. Demans’ın birçok çeşidi vardır ve bunlar arasında en çok bilineni Alzheimer’dir. Alzheimer, insanın kendi normallerinin dışında yani artık alışkanlık olmuş unutkanlığın dışında başka şeyleri unutması ve idrak yeteneğinin azalmasıdır. Unutkanlık normal seyrinin dışına çıkmış ve artık şiddeti artmışsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarla karşılaşılması durumunda hemen karamsarlığa kapılıp Alzheimer oldum demek doğru değildir. Unutkanlığın artması basit bir enfeksiyondan da kaynaklanıyor olabilir ancak muayene olmakta fayda vardır. Muayene sonucu demans tanısı konulmuşsa hemen bunun evresi tespit edilip tedavi yöntemi belirlenmelidir. Burada karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesi hastalığı kabullenmemektir. Özellikle hasta yakınları bu durumu kabullenmekte güçlük çekiyor. Ancak tedavinin ilk aşaması hastalığı kabul etmektir. Erken tanı ve doğru tedavi hayat kurtarır. Öncelikle Alzheimer’e yol açan husus tespit edilmelidir. Aksi takdirde doğru tedavi uygulanamaz ve hastalık daha da ilerleyerek önüne geçilemeyecek hale gelebilir. Başlarda eşyaları koyduğu yeri unutan hasta tedavi edilmezse muhakeme gücünü kaybedip âdete bir bebek gibi yaşamaya başlayabilir. O yüzden doğru eylem planı aşırı önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Alzheimer Hastaları Yakından Takip Edilmelidir
Demans hastalarının yakından takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Özge, “Hasta yakınları mutlaka demans hastalarını yakından takip etmelidir. Demans hastalarında sıkça görülen belirtilerden birisi davranışlarında ani görülen farklardır. Yani davranışlarında ani değişimler meydana gelir. Hasta yakınları bu tip durumlara karşı son derece sakin kalarak bunu bilerek ve isteyerek yapmadığının farkında olmalıdır. Hastalarda görülen bu davranış değişikliğinin en büyük sebeplerinden bir tanesi vücuttaki su eksikliğidir. O yüzden su hayati önem taşır. Alzheimer hastalarının yeme alışkanlıklarında da değişiklik meydana gelir. Yani bazıları yemek yediğini unutup tekrardan yiyebilir. Bazı hastalar ise yemek yediğini sanıp açlık hissetmeyerek gün boyu aç kalabilir. Bu durumlar da hasta yakınları tarafından düzenli olarak takip etmelidir. Eğer Alzheimer hastası düzenli ve sağlıklı olarak beslenmezse beynindeki tahribat artar. Hastalar özellikle protein ağırlıklı yemekler yemelidir” dedi.