KSÜ’de Tütün Bağımlılığı Tedavisi Anlatıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Tütün Bağımlılığı Tedavisi” konulu seminer düzenlendi.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan İl Kontrol Programı Kurulu kararları kapsamında planlanan; KOAH, Akciğer Kanseri ve Sigara Bırakma Seminerleri’nin ilki KSÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonunda Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Tuncel, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Fatih Tiyek, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, tütün bağımlılığı ile mücadelenin toplumun tamamını ilgilendiren önemli bir konu olduğunun altını çizerek herkesin bu konuda bilgi edinme, çevresindekileri bilgilendirme ve tütün kullanımından uzak tutma sorumluluğunun olduğunu söyledi.
Gençleri sigara içme yanlışına düşmekten korumak gerektiğini belirten Rektör Can, “Böyle bir yanlışa başlamamış olmak hayatımın en önemli kazanımlarından biridir.” diye konuştu.
Sigara içmeyen bir insanı sigaranın yıkıcı etkilerine maruz bırakmanın önemli bir kul hakkı ihlali olduğunu ifade eden Rektör Can, bu ölçüde önemli bir etkinliğe katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Tuncel ise her 10 saniyede bir insanın tütün mamulleri yüzünden hayatını kaybettiğini belirterek bir seminer serisinin parçası olan etkinliğin faydalı olması temennisinde bulundu.
Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından KSÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim DalıDr. Öğretim Üyesi Raziye Şule Gümüştakım, “Tütün Bağımlılığı Tedavisi” başlıklı seminer sunumunu gerçekleştirdi.
Tütün bağımlılığının kronik bir hastalık olduğunu vurgulayan Gümüştakım, sigarayı bırakmak isteyen kişilere terapatik eğitim, davranış desteği ve ilaç uygulamalarıyla destek verildiğini söyledi.
Sigara bırakanların yüzde 50’sinin ilk yılda tekrar başladığının altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Gümüştakım, sigara bırakmada farmakoterapi yani ilaç tedavisi kapsamında; nikotin sakızı, trasdermal nikotin bandı, nikotin sublingula tablet, nikotin nazal sprey, nikotininhaler ve nikotin pastili gibi yöntemlerin uygulandığını belirterek diğer ilaç tedavisi yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Seminer sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve Dekan Prof. Dr. Deniz Tuncel tarafından Dr. Öğretim Üyesi Raziye Şule Gümüştakım’a çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.