KMTSO 15. OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclisi 15. Olağan Toplantısını gerçekleştirdi.
KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu’nun yanı sıra Meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, Ekim ayında geçekleştirilen çalışmalar değerlendirildi. KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, Turizm Komitesi çalışmaları hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.
Açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Kahramanmaraş Tarım Fuarı’na dikkat çekerek “Yarın Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nın açılışı var. Burada bütün meclis üyelerimiz davetlidir, biliyorsunuz tarım Kahramanmaraş için önemli bir sektör. Sanayiden öce bizler sermayemizi tarımla oluşturduk. Yani bugünkü sanayinin finansman kaynağı, sermaye kaynağı aşağı yukarı 1990’lara kadar tarım olmuştur. Ama maalesef tarımı geliştiremedik, tabi sanayileşmemiz şarttı ama bunun yanı sıra tarımı da geliştirmemiz gerekirdi. Tabi aslında yapılacak çok şey var. Şuan da konumuz tarım değil ama bir meclis toplantımızı da inşallah bu sektör üzerine yapalım. Tarımda özellikle topraklar bir gayrimenkul gibi algılanıyor, ayrıca bu sene çok kötü bir yıl yaşandı. Çok az verim alındı. Devlet’in desteğini küçümsememek lazım ama verim düşük olduğu için maalesef çiftçilerimiz zor anlar yaşıyor. Ben birkaç şey eklemek istiyorum. Son zamanlarda Çevre Bakanımız geldi, çevre ilimiz için çok önemli bizler para kazanmak için yaptığımız fabrikaların parasını kazanırken çevreye de mümkün olduğunca az zarar vermek zorundayız. Çevreyi kirletmeyen hiçbir olay olmaz sanayi tesisi olmaz. Ama burada en azından Bakanlık bize çevre ile ilgili bir sınır koymuş demiş ki,‘şu sektörde suyu şu kadar kirletebilirsin, havayı şu kadar kirletebilirsin.’ Bizler sanayi yatırımlarımız da bunlara çok dikkat etmeliyiz. Bugün Kahramanmaraş, Allah vermiş çok şükür su bakımından zenginiz ama gittikçe yeraltı suyu kaynakları azalıyor, kullanımımız artıyor.” şeklinde konuştu.
KMTSO Başkanı Serdar Zabun Yönetim Kurulu çalışmaları konusunda konuştu. Zabun, “Türkiye, bugün, 2023 ve 2071 vizyonu ile dünyada söz sahibi lider ülkeler olma hedefiyle yoluna devam etmektedir. Ve bugün, engin devlet tecrübesini, gücünü ve iradesini ortaya koyarak, emperyalist güçlerin Suriye’nin kuzeyinde kurmayı hayal ettikleri terör devleti planlarına karşı yeni bir istiklal mücadelesi vermektedir. Allah, devletimizin, ordumuzun, askerimizin yanında olsun diyorum. Operasyonda şehadete yürüyen kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bizler de, iş dünyasının temsilcileri ve ilimiz sivil toplum kuruluşları olarak devletimizin yanında, en güçlü desteği sağlamaya devam ediyoruz. Yaptığımız basın açıklamaları ile bunu kamuoyuna da deklare ettik.” şeklinde konuştu.
Fuar çalışmaları hakkında bilgi veren Zabun, “İlimiz ekonomisinin kalkınması adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. En büyük sektörümüz olan tekstil sektörünün en önemli buluşmalarından birisi haline gelen tekstil makineleri fuarı ve tekstil zirvemizi başarıyla tamamladık. Yerli ve yabancı teknoloji devi şirketlerin katılımı ile yapılan fuar ve bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu başkanımız, hemşehrimiz Mehmet Ali Akben ve Halkbankası Genel Müdürümüz Osman Arslan’ın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz tekstil zirvesi, Kahramanmaraş’ın bu sektördeki başarısını ve uluslararası marka gücünü çok net bir şekilde sergilemiştir. Yine, yarın açılışını yapacağımız ve 03 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan Kahramanmaraş tarım fuarımız da Akdeniz’de ve Anadolu’da tarım ve hayvancılığın parlayan yıldızı olarak sektörün en önemli buluşmalarından birisi haline gelmiştir. Tüm meclis üyelerimizi fuara bekliyoruz.”dedi.
Zabun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ağırlayarak sorun ve talepleri ilettiklerini ve özellikle sanayiyi çok yakından ilgilendiren ıslah osb projelerinin hızlandırılması, katı atıkların ekonomiye kazandırılması, yeni sanayi yatırımları için alternatif arazi üretilmesi, Germenicia antik kenti mozaiklerinin kentsel dönüşüm yöntemiyle gün yüze çıkarılması gibi konuları istişare ettiklerini dile getirdi.
Kahramanmaraş’ın gıda başta olmak üzere yöresel ürünlerinin marka gücünün artırılması ve dünyaya tanıtılmasının önemine değinen Zabun, “Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı Yörex’e katılarak şehrimizi ve değerlerimizi en iyi şekilde tanıtmak üzere bu fuarda stant açtık.Kahramanmaraş’ın kültürel, tarihi ve yöresel tüm değerlerini sergileyerek geçmişi ve geleceği ile kentimizi en güzel şekilde katılımcılara tanıttık.” ifadelerini kullandı.
Zabun şöyle devam etti: “İş dünyamızın işbirliği kabiliyetini pekiştirmesi açısından çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptık. Genç girişimciler ve kadın girişimciler kurullarımızın organizasyonu ile gerçekleştirdiğimiz iş dışı buluşmaları, üyelerimizin tanışması ve birlikteliğimizin kuvvetlenmesi için önemli bir platform olmuştur. Diğer yanda, işgücü piyasalarının güçlenmesi bizim en çok önem verdiğimiz konulardan birisidir. Bu anlamda, ilimizde İşkur organizasyonu ile yapılan Kamif, insan kaynakları ve istihdam fuarına katılarak işletmelerimizin şirketlerle buluşmasına öncülük ettik. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizin kurumsal gelişimine yönelik eğitim seminerlerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda, Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler Kurulu işbirliği ile satış becerileri semineri, uluslararası ticari sözleşmeler semineri, inovasyon ve motivasyon seminerini başarıyla tamamladık. Sizlerin desteği ile güzel şehrimizin güzel insanlarına daha iyi bir gelecek sunmak, daha modern bir kent bırakmak hedefi ile çalışmalarımıza, projelerimize devam ediyoruz.”
KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, turizm sektörünün gelişmesi adına yaptıkları çalışmaları anlattı. Kurtul şöyle konuştu: “Turizmin canlanmasıyla işin ticaret hacmini de canlandıracak ve ilk baştaki hedefimiz de Germenicia idi. Bununla ilgili taleplerimiz Sayın Başkanımız tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı’na iletildi. Bakanımızdan söz de aldık. Kendisine bahsettik. 2008 yılında Ticaret ve Sanayi Odası iki tane ev kamulaştırmıştı. Daha sonra devamı gelmedi hiçbir kamu kuruluşu ev satın alıp evi arkeologlarla kazısını yaptırmadı dedik. Bakanda Belediye Başkanımıza söyledi,‘her sene iki kurum ev alsaydı’ şimdiye çok fazla ev sahibi olunmuştu’. Bunun sözünü aldık bundan sonra bu çalışmalar devam edecek.”
Projeler hakkında bilgi veren Kurtul, “Süleyman Köyü’nü herkes biliyordur. Süleymanlı eski bir Ermeni köyü ve Kahramanmaraş’tan Ermeniler gittikten sonra bir takım tabi karşılıklı olaylar yaşanmış. Hepsinin gelmek istediği bir köy. Hatta otobüslerle gelip gezenler varmış, burayı canlandırmak Kahramanmaraş için gerçekten hem sanayisini hem de işbirlikleri adına hem de turizme çok katkı sağlayacağı için 2,5 milyon TL’lik bir proje yazdık. Tabi Başkanımızın desteğiyle bu projemiz onaylandı. Üçüncü projemiz, geçen sene yaptığımız UTZ defilesinde herkes vardır diye düşünüyorum. UTZ’de sim sırmayı öne çıkarmaya çalıştık. Türkiye’den beş tane önemli modacı ve gerçekten bilinirliği yüksek mankenlerin sergilemesiyle sim sırma defilesi yapmıştık. Bunun dönüşü bize çok güzel oldu. Ulusal basında yer aldık, güzel bir müjde vermek istiyorum, NTV’de Dilek Hanif, sim sırma ile ilgili bir koleksiyon hazırlayacak ve bu koleksiyonun da üretim aşaması NTV’de yayınlanacak ve hem sim sırmanın hem de Kahramanmaraş’ın adı duyulmuş olacak. Bu arada 12 Kasım’da gelecekler Kahramanmaraş’a.Diğer projemiz de sektörel eşleşmeler. Daha önce bahsetmiştim, hatta duyurularını yaptık, 7-8 Kasım’da Karaca Yönetim Kurulu BaşkanıFatih KaracaKahramanmaraş’a gelecek. Fatih Karaca metal mutfak eşyalarının markalaşması için yapılması gerekenlerden bahsedecek. Ömür Akkor damutfak tarihi araştırmacısı. Kahramanmaraş’ın tarihi yemekleri, Dulkadiroğlu Beyliği’nden günümüze hangi yemekler gelmiştir, gibi önerilerde bulunacak ya da araştırmalarını bizimle paylaşacak ve bunun da çok ses getireceğini düşünüyoruz.Çünkü sektör eşleşmelerini yapmamızın sebebi, biliyoruz ki artık sosyal medya çok önemli ve sosyal medya da paylaşılan her fotoğraf Türkiye’de gerçekten çok ses getiriyor. ÖmürAkkor’un da 300 bine yakın takipçisi olduğundan sosyal medya hesabında fotoğrafları paylaşacak ve bu da Kahramanmaraş’ın bilinirliğini artıracak. Daha sonraki sektörel eşleşmemiz ayakkabı sektörü ile Nur Bilen Yavuz gelecek. Onlarında bir ayakkabı firması var. Onlarda fotoğraf paylaşacak. Daha sonraki Atasay ile anlaştık fakat yanın da influencerolarak Burcu Esmersoy’u talep ettik.Haber bekliyoruz umarım o da gelir. Ondan sonraki ise Birleşmiş Markalar Derneği. Tekstil sektörü eşleşmesinde o da onaylandı. Suzan Toplusoy,Roman Hazır Giyim Yönetim Kurulu Başkanı, o da gelecek Eylül ayında da inşallah Kahramanmaraş gastronomi festivali düzenlemek istiyoruz. Çünkü dibimizdeki Gaziantep ve Hatay gerçekten çok büyük festivaller düzenledi ve bu bütün Kahramanmaraş’ın ticaretini canlandıracak ve firmalarımız gerçekten ciddi paralar kazanacak.” şeklinde konuştu.