Kahramanmaraş’ta atık kağıtlardan ‘Biyokütle’ enerjisi üretildi
Kahramanmaraş’ta atık kağıtlardan 70 bin nüfusa eş değer Biyokütle enerjisi üretildi.
Kahramanmaraş’ta 25 Milyon Euro’luk yatırımla kurulan Biyokütle Enerji Santrali, ürettiği enerjiyi ulusal ağla paylaşıyor.
Alternatif enerji kaynakları içerisinde, yerel üretimi ve istihdamı artırıcı, kesikli değil, sürekli enerji sağlayabilen Biyokütle Enerjisi Santralinin hammaddesi, atık kağıtların kullanılmayan, işe yaramayan atıklarından yakma usulüyle elde ediliyor.
‘Atıksız Bir Dünya’ vizyonu ile üretim yapan santral, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan sıfır atık seferberliğine katkı sağlıyor. Öte yandan 380 bin ton atık kağıttan, 320 bin ton kağıt üretimi yapan fabrika, ekonomiye katkısı büyük.
Her bir ton kağıdın, yetişmiş 13 ağacın kesimini engellediğini söyleyen firma yetkilisi Mahmut Ciğer, “Buranın toplam kapasitesi 70 bin nüfuslu bir ilçenin, ilin toplam enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Dolayısıyla memleketimizin döviz kaybını engelleyici faaliyetlerde bulunuyoruz, bugüne kadar yurt dışından ithal edilen alçı kağıtları, yüksek dayanımlı korbut bunun gibi ürünler ülkemizde üretilmiyordu. Biz bunları bu ülkede üretilerek ithal ikamesi ürünler yaptık ve bunları Dolayısıyla döviz kaybımız da azalttık” dedi.