Erken Yaşta Evliliklerle Mücadele ve Türkiye Uygulamaları
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ), Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün talebi üzerine "Erken Yaşta Evliliklerle Mücadele ve Türkiye Uygulamaları" konulu bir seminer düzenledi. Seminer, KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi ve erken yaşta evliliklerin önlenmesi ve zararlarına dair bilgiler sunuldu.
Seminerin katılımcıları arasında KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya da bulunuyordu. Seminerin moderatörlüğünü KİÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Topal üstlendi.
Seminerde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şube Müdürü Gözde Cerit, "Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri'nin Rolü Nedir?" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ayrıca, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Semiha Cömertoğlu Arslan, "Çocuk Yaşta Evliliklerin Çocuk Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi"ni ve KİÜ Hukuk Müşaviri Gökçen Korkmaz, "Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Konusunda Yargının Üstlenebileceği Rol"ü konu alan sunumlarını gerçekleştirdi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Gözde Cerit, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cerit, Kahramanmaraş'ın erken yaşta evlilik sıralamasında 11. sırada yer almasının il eylem planının hazırlanmasını gerektirdiğini belirtti. Ayrıca, erken yaşta evliliklere karşı koruyucu ve önleyici hizmetlerin sunulmasının önemine vurgu yaptı.
Dr. Öğr. Üyesi Semiha Cömertoğlu Arslan, 18 yaşın altındaki bireylerin olgunluk seviyesine ulaşamadığını ve çocuk olarak kabul edilmesi gerektiğini açıkladı. Erken evliliği teşvik eden faktörler hakkında bilgi veren Arslan, gelenekler, dinî yapılara, aile yapısına, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ekonomik zorluklara ve diğer etkenlere işaret etti. Bu faktörlerin erken yaşta ve zorla evlilikleri teşvik ettiğini söyledi.
KİÜ Hukuk Müşaviri Avukat Gökçen Korkmaz, erken yaşta evliliklerde hukukun rolünü değerlendirdi. Korkmaz, özellikle çocukların korunması ve bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı ve 18 yaş altındaki bireylerin çocuk olarak kabul edildiğini belirtti. Korkmaz, Medeni Kanunun 124. maddesinin, olağanüstü durumlarda ve önemli sebeplerle hakimden evlenme izni alınabilmesine olanak tanıdığını açıkladı. Bu düzenlemelerin çocuk yaşta evliliklere karşı alınacak önlemlerde etkili olduğunu ifade etti.
Seminer sonunda katılımcılara teşekkür plaketleri sunuldu. Etkinliğe, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer’in eşi Selma Ünlüer, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün eşi Leyla Güngör, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman’ın eşi Kudret Gökdüman, KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan’ın eşi Mürvet Bakan, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım’ın eşi Fatma Yasım da katıldı. Bu seminer, erken yaşta evliliklerin önlenmesine dair bilinç oluşturmayı amaçlayan önemli bir adımdır ve toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunmaktadır.