Eğitim İş Sendikası’ndan açıklama

Eğitim İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Fuat Kuyucu, 24 Nisan 2023 tarihi itibarıyla göreve çağrılacak öğretmen ve personeller için uygulanacak idari izin kriterleri belirlenirken, mazeretler dikkate alınması gerektiğini söyledi

Başkan Kuyucu yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“06 Şubat 2023 tarihinde Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet  yakınlarına başsağlığı dilerim. Deprem felaketinde  6 bin 306 binada yer alan 36 bin 987 bağımsız birimin acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu, 441 binadaki 3 bin 583 bağımsız birimin ise orta hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda 40.570 binanın kullanılamaz olduğu anlaşılmaktadır.

Depremin üzerinden 2 aydan fazla süre geçmesine rağmen yerleşik nüfustan evi hasarsız veya az hasarlı olan vatandaşların bazılarının evlerinde oturmadığı, birçoğunun şehir dışında olduğu aşikardır.

Şehrin bir an önce normalleşmesi, hayatın normale dönmesi için gerek devletimiz gerek vatandaşlarımız ve gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından el birliği ile çalışılmaktadır. Bu çalışmalardan biri ve en önemlisi de okulların bir an önce açılarak öğrencilerin okullarıyla buluşmasını sağlamaktır.

Kahramanmaraş Valiliğinin kararı ile 10 Nisan 2023 itibarıyla durumu uygun olan okulların eğitim öğretime başlayacağı, diğer okul ve kurumlardan ise hasarsız ve az hasarlı olanların 24 nisanda faaliyete başlayacağı duyurulmuştur.

Eğitim öğretimin bir an önce başlaması ve öğrencilerin okulları ve öğretmenleri ile buluşturulması ne kadar elzem ve önemli ise, kamu çalışanlarının ve öğretmenlerin çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilerek göreve çağrılması da o kadar önemlidir.

Kahramanmaraş’ta depremin yarattığı olumsuz şartlar (kiralık ev, bakıcı, ulaşım, psikolojik durum, sağlık sorunları, içme suyu sıkıntısı) tam olarak ortadan kaldırılmadan tüm çalışanların göreve çağrılması ilerleyen günlerde sorunları daha da artıracağı açıktır.

40.570 binanın kullanılamaz olduğu bir ortamda kiralık ev bulmak çok zor iken bulunan evler için fahiş kiralar istenmesi, konteyner talebinde bulunan kamu çalışanlarının bu talepleri henüz karşılanmamışken evi ağır hasarlı / orta hasarlı olan insanları göreve çağırmak yaşanan travmaları daha da derinleştirecektir.

Eğitim İş sendikası olarak çalışanlar arasında yaptığımız araştırma neticesinde birçok çocuğun henüz psikolojik olarak evlere girmeye hazır olmadığı, bu nedenle hala birçok kamu çalışanının şehir dışında bulunduğu görülmüştür.

Eşlerden her ikisi de çalışan personel ve öğretmenlerin bakıcı sorunu had safhadadır. Artçı sarsıntıların hız kesmeden devam ettiği bir süreçte çalışanların çocukları evlerde kendi başına bırakarak göreve gitmesi hem anne baba hem de çocuklar açısından psikolojik sorunları daha da artıracaktır.

24 Nisan 2023 tarihi itibarıyla göreve çağrılacak öğretmen ve personeller için uygulanacak idari izin kriterleri belirlenirken aşağıya çıkarılan mazeretler dikkate alınmalıdır.

Evi ağır ve orta hasarlı olan ve konteyner talebi karşılanmayan kamu çalışanları,

10 yaş altı çocuğu bulunan kadın kamu çalışanlar,

Hamile, engelli ve kronik hastalığı bulunan kamu çalışanları,

Engelli çocuğu bulunun kadın kamu çalışanları, idari izinli sayılmalıdır.

Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından deprem bölgelerinde çalışan öğretmen ve tüm kamu çalışanlarına maaşlarının 1/3’ü oranında 3 yıl süreyle afet tazminatı ödenmelidir. Afet bölgelerinde depremden sonra yaşanan fiyat artışları çalışanları ekonomik olarak etkilemiştir. Deprem bölgelerinde çalışan kamu çalışanlarına bir defaya mahsus il dışı tayin hakkı verilmelidir.”