Bir Avuç Ceviz Yedikten 4 Saat Sonra Ne Olduğunu İzleyin
Cevizin E vitamini, omega-3 yağ asitleri ve biyoaktif bileşenler içerdiği bilgisini veren Diyetisyen Öznur Akgöz, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Cevizdeki omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri sayesinde kan lipid seviyelerini (total kolesterol ve LDL kolesterol) düşürmede yardımcı olduğu ve antiinflamatuar ve antihipertensif yapısı sayesinde kalp-damar hastalıklarını önlemede etkisi olduğu biliniyor.
Ceviz, tekli doymamış yağ asitleri bakımından da zengin bir besindir. Yağ ve proteinin yanı sıra E vitamini ve çinko, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez gibi mineraller açısından da zengindir. Ayrıca fitosterol ve polifenoller gibi biyoaktif bileşenler de yapısında yer alıyor. Makrobesin öğeleri açısından ceviz yüzde 15-25 oranında protein içeriyor.
Protein kalitesi hayvansal proteinlere göre düşük olsa da içerdiği protein oranı sayesinde et ve et ürünleri tüketemeyen kişilerin beslenmesinde protein ihtiyacını karşılayabilmeleri adına önemli kaynaklardan biridir. Protein açısından iyi bir kaynak olsa da cevizi beslenmemizde bu kadar önemli hale getiren besin ögesi yağdır. Yapısında yüzde 55-70 oranında yağ içermektedir. Bu kadar yüksek oranda yağ içerse de bitkisel kaynaklı olduğundan kolesterol içermiyor.”