Ada Bazlı Yerinde Dönüşüm !

Biz bugüne kadar neyden şikayet ettik: Dar sokaklar, otopark yok, biri iki katlı . bir 10 katlı binalar uyumsuz bir şehir !
Kentsel dönüşüm yapalım denildiğinde veren vermeyen ile çoğunluk sağlanamadığını yaklaşık 30 yıldır yaşıyoruz.. bu bağlamda bir çivi bile çakamadık..
Çarpık kentleşme sebebi ile içinden çıkılmaz bir hale gelen Kahramanmaraş biz bugüne kadar bunu konuştuk, tartıştık.. Her seçim dönemi gelen belediye başkan adayları yıkacağım geniş yollar açacağım şehir meydanı yapacağım söylemi ile geldi ve bugüne kadar da bunu yapamadık.. çünkü mülkiyet sorunu vardı…
Tekke, Divanlı, Duraklı, Sakarya, Namık Kemal, Dunlupınar, yürükselim, mağaralı, karacaoğlan , Mahallesi, ve daha bir çok mahalle de kentsel dönüşüm yapacaktı.. beş kişiyi bir araya getiremedik.. doğru mu ?
Bugün Belediyelerin veya vatandaşın yapamadığını Allah yaptı , 6 Şubat Depremi bize bir fırsat verdi.. haydi yürü dedi.. Depremle yerle bir olan yerlerde boş arsalar çıkı verdi.. Bugün Şehri planlamak çok kolay..
Yerinde dönüşüm diyerek : yıkılan binanın yerine bina yaparsak, bu yerinde dönüşüm olmaz , bu şehrimiz için bir cinayet olur.. yazık olur, Kahramanmaraş'a çok yazık olur.. sonra ah vah fayda vermez..
Küçük düşünmeyelim : Bu depremi fırsata çevirelim geniş cadde ve bulvarlar, yer altında otoparklar, üzerinde ev olmayan çarşılar, ve Selçuklu mimarisi ile yapılan 4 katı geçmeyen evler ile Turizm Merkezi Kahramanmaraş'ı ada bazlı yeniden inşa edelim..
Her adayı da 100 dönümden küçük düşünmeyelim, 200 dönümlük adalar ve yeni bir Kahramanmaraş.. biz bunu yaparsak Kahramanmaraş çok kısa sürede toparlanın ve ayağa kalkar.. Büyük firmalara süreli ihale yaparsak Kahramanmaraş en geç 3 yıl içinde eski günlerine döner..
eski halinde yerinde dönüşüm yaparsak.. yada ada içinde sağlam kalan bir binaya göre dönüşüm yaparsak Kahramanmaraş yazık olur.. 50 yılda ayağa kaldıramayız..
Önce konteyner koymuştuk. sonra prefabrikler kondu , bugün bakıyorum, vatandaş briketle sabit yapılar yapıyor , yarın bunlar böyle bir proje uygulamasında başımıza bela olacaktır.. bu yapılara belediyelerimiz müsaade etmemelidir..
Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay , tüm ilçe belediye başkanları ile Milletvekilleri şehrimizin akil insanlarına sesleniyorum.. 50-100 yıl sonrasını geleceği düşünerek planlama yapalım, yerinde dönüşüm derken şehri karanlık günlerine geri döndür meyelim.. geniş bulvarları, yeşil alanları park ve yer altında otoparkları olan bir şehir olarak inşa edelim.. küçük olsun benim olsun , yerine büyük olsun, 100-200 -500 dönümlük adalar olsun hepimizin olsun.. büyük olsun, ne kadar büyük olursa o kadar kıymeti fazla olur..
Bizden söylemesi..
iyi günler